X.

Międzynarodowy
Festiwal
Teatralny
WERTEP

NAREW

niedziela, 22 lipca

przystań kajakowa nad rzeką Narew

14:00
„Na wozie” – Falko Show (PL)
spektakl familijny (45 min., plener) *
14:45
„Impresje z baniek” / „Ziarno do ziarna” / „Design” Sztuka Tworzenia – A3Teatr (PL)
animacje familijne (cyklicznie do 18:00, plener) *
15:00
„Bałwanki” A3Teatr (PL/UA)
spektakl familijny (45 min. plener) *
16:00
„Cyrk sznurkowy” Falko Show (PL)
spektakl familijny (45 min., plener) *
17:00
„Opowieści z nieistniejących światów” Parparusza Wędrowna Wytwórnia Zdarzeń (PL)
spektakl familijny (45 min., plener)
18:00
„Syn Księżyca” A3Teatr (EVS/ES/UA/PL)
spektakl dla dorosłych (30 min., jurta)
18:30
„Historie utkane z nici” Puszczyk z Puszczy (PL)
warsztat międzypokoleniowy /cyklicznie do 20:00/ *
19:00
„Circus Paradise” Teatr Przedmieście (PL)
(45 min., plener)
20:00
„The Message of the Macanuda” Deborah Hunt (PUR)
(30 min., plener)
20:30
„Historie utkane z nici” Puszczyk z Puszczy (PL)
wernisaż (30 min.) *
21:00
„Circus” Circo Pitanga (CH/IL)
(45 min., plener)

wydarzenia towarzyszące

*
wydarzenia realizowane w ramach projektu „Wyspy Kultury – kultura w drodze”
**
wydarzenia realizowane w ramach projektu „Art Edukacja”

10 lat. Wolność. Wolny, wolniej, coraz wolniej. Aż w końcu bezruch. Mieć tę moc, jaką zyskują ci, co leżą nieruchomo. Mocno siedzieć oznacza mieć siłę. Król siedzi na tyłku – reszta przestępuje z nogi na nogę. Pascal mówił, że ludzie popadają w tarapaty, bo nie mogą usiedzieć w jednym miejscu. Warto się modlić, ażeby Bóg nauczył nas siedzieć spokojnie.

A ten słynny obraz Celnika Rousseau, przedstawiający arabskiego podróżnika, który śpi, a obok stoi lew i patrzy na niego? To wcale nie oznacza, że lew szanuje jego spoczynek. Nie. To znaczy, że bezruch Araba hamuje lwa. To czary. Bierność plus siła równa się sztuka.

Wszyscy jesteśmy ofiarami rewolucji w sztuce. Klepnięcie płetwą „teatr” powoduje, że opadają nam łuski z oczu. Spoglądamy jednym słodkowodnym okiem, drugim słonowodnym okiem w przeszłość. Widzimy siebie, pływającego w 10-letniej edycji naszego Wertepu.

Nie mamy zdjęć, pamięć nas sprzed 10 lat będzie leżała w szufladach naszych dzieci, czasem zapną je szpilką do ściany, a my udajemy, że się nie rozpoznajemy. Te twarze, noszone lata temu, odeszły i nigdy już ich nie spotkamy. I zastanawiamy się, co przyjdzie nam nosić za moment, czym udekorujemy naszą głowę w okolicy nosa. Może zamiast twarzy można zakładać bombki choinkowe? A kiedy chcemy poczuć się lepiej, to organizujemy sobie taki Wertep i żyje się dalej.

Jak zilustrować zawartość X edycji? Moim zdaniem, kilka cytatów z uczniowskich zeszytów powie Wam wszystko.

„Koło to jest lina bez kątów, zamknięta, by nie było wiadomo, gdzie jest początek.” „Żółw musi być z wierzchu twardy, bo w środkowej części jest zupełnie miękki.” „Pierwszy człowiek na Ziemi nie czuł się samotny, bo nie umiał liczyć.” „Syrena to pół kobiety, która ryczy, gdy jest alarm.” „Dzięki seppuku Japończycy mogli pokazać swoje prawdziwe wnętrze.” „Słowianie mieszkali w domach z drewna, z których dym wychodził mniejszym otworem, a Słowianie większym.” „W dzień Ziemia obraca się wokół Słońca, w nocy Ziemia obraca się wokół Księżyca”.

Dariusz Skibiński
dyrektor artystyczny

DUBICZE CERKIEWNE

piątek, 27 lipca

Zalew Bachmaty

13:00
„Na wozie” Falko Show (PL)
spektakl familijny (45 min., plener)
13:45
„Impresje z baniek” / „Ziarno do ziarna” / „Design” Sztuka Tworzenia, A3Teatr (PL)
animacje familijne (cyklicznie do 18:00, plener)
14:00
„Rycerz bez konia” Teatr Barnaby (PL)
spektakl familijny (40 min., plener)
15:00
„Cyrk sznurkowy” Falko Show (PL)
spektakl familijny (45 min., plener)
16:00
„Syn Księżyca” A3Teatr (EVS/ES/UA/PL)
spektakl dla dorosłych (30 min., jurta)
17:00
„The Dreamers” Teatr Vechoria (UA)
(40 min., plener)
18:00
„The Message of the Macanuda” Deborah Hunt (PUR)
(30 min., plener)
19:00
„Tradycja” Teatr Rękawiczka (PL)
(45 min., plener)
20:00
„Zabawa” Teatr Brama (PL)
(45 min., plener)
21:00
„Circus” Circo Pitanga (CH/IL)
(45 min., plener)

STARY DWÓR

sobota, 28 lipca

Zalew Siemianówka, gm. Narewka

13:00
„Na wozie” Falko Show (PL)
spektakl familijny (45 min., plener)
13:45
„Impresje z baniek” / „Ziarno do ziarna” / „Design” Sztuka Tworzenia, A3Teatr (PL)
animacje familijne (cyklicznie do 18:00, plener)
14:00
„Cyrk sznurkowy” Falko Show (PL)
spektakl familijny (45 min., plener)
15:00
„Opowieści z nieistniejących światów” Parparusza Wędrowna Wytwórnia Zdarzeń (PL)
spektakl familijny (45 min., plener)
16:00
„Syn Księżyca” A3Teatr (EVS/ES/UA/PL)
spektakl dla dorosłych (30 min., jurta)
17:00
„The Dreamers” Teatr Vechoria (UA)
(40 min., plener)
18:00
„Zabawa” Teatr Brama (PL)
(45 min., plener)
19:00
„The Message of the Macanuda” Deborah Hunt (PUR)
(30 min., plener)
20:00
„W niemym kinie” Teatr Pantomimy Mimo (PL)
(45 min., plener)
21:00
„Nuptial Ropes” Circo Pitanga (CH/IL)
(45 min., plener)

BIELSK PODLASKI

niedziela, 29 lipca

Park Królowej Heleny „Muszla”

Honorowy Patronat Burmistrza Bielska Podlaskiego
14:00
„Na wozie” Falko Show (PL)
spektakl familijny (45 min., plener)
14:45
„Impresje z baniek” / „Ziarno do ziarna” / „Design” Sztuka Tworzenia, A3Teatr (PL)
animacje familijne (cyklicznie do 18:00, plener)
15:00
„Sweet Dreams” A3Teatr (PL)
happening familijny (cyklicznie do 19:00, plener)
15:30
„Rycerz bez konia” Teatr Barnaby (PL)
spektakl familijny (40 min., plener)
16:30
„Opowieści z nieistniejących światów” Parparusza Wędrowna Wytwórnia Zdarzeń (PL)
spektakl familijny (45 min., plener)
17:30
„The Dreamers” Teatr Vechoria (UA)
(40 min., plener)
18:30
„Tradycja” Teatr Rękawiczka (PL)
(45 min., plener)
19:30
„Circus” Circo Pitanga (CH/IL)
(45 min., plener)
20:30
„The Message of the Macanuda” Deborah Hunt (PUR)
(30 min., plener)
21:00
„W niemym kinie” Teatr Pantomimy Mimo (PL)
(45 min., plener)
22:00
„Nuptial Ropes” Circo Pitanga (CH/IL)
(45 min., plener)

When in 1765 the street vendor Boulanger opened the first place where he only offered soups – above the entrance he placed the sign ‘If something bothers you: stomach, head, soul – come to me and you will come out healthy!’ When he wrote this sentence he used the Latin word ‘restaurabo’ – from restaurare – renew, restore; with regard to a body – heal, restore, and in relation to the soul – restore faith, balance, joy of being.

For a long time, because – counting this year and the current edition – already for nine years as a chief of Wertep I have the impression that I am such a restauratore. I serve the food that is the food for the spirit / it sounds high flown /and I try to satisfy the tastes of many. And everything to restore the nobility of the meeting, the tradition and give the chance to emotion – the food of the soul. Emotion has the advantage over overeating, it does not harm – even in excess, and washes with worry and gives the opportunity for purifying awakening.

Through the prism of the upcoming edition I look at the new menu that we are creating for you once again. It is a composition prepared to taste many different ingredients, funny, in good taste and quality.

The 9th edition is a continuation of the concept of „reastaurum” – a wide variety of proposals that give both artists and viewers a taste of style, reliability and satisfaction.

And for the future – this year we will celebrate the X edition of Wertep. Please share your suggestions with us about the shape of this anniversary edition. Let your imagination run riot and create your own menu. Let it be composed of what is favorite, seasoned with a note of novelty and dreams.

Join us on FB!

Dariusz Skibiński
artistic director

KLESZCZELE

piątek, 3 sierpnia

Park, MOKSiR

14:00
„Na wozie” Falko Show (PL)
spektakl familijny (45 min., plener)
15:00
„Futerko z obłoków” A3Teatr (PL/UA)
spektakl familijny (45 min. plener) *
15:45
„Impresje z baniek” / „Ziarno do ziarna” / „Design” Sztuka Tworzenia, A3Teatr (PL)
animacje familijne (cyklicznie do 18:00, plener)
16:00
„Księżycowe opowieści” Wędrowny Teatr Lalek Małe Mi (PL)
spektakl familijny (55 min., plener)
17:00
„Rycerz bez konia” Teatr Barnaby (PL)
spektakl familijny (40 min., plener)
18:00
„Opowieści z nieistniejących światów” Parparusza Wędrowna Wytwórnia Zdarzeń (PL)
spektakl familijny (45 min., plener) oraz wernisaż „Historie utkane z nici” *
19:00
„Inbox” Cie Soralino (FR)
spektakl familijny (30 min., plener)
19:30
„Syn Księżyca” A3Teatr (EVS/ES/UA/PL)
spektakl dla dorosłych (30 min., jurta)
20:00
„Historie utkane z nici” Puszczyk z Puszczy (PL)
warsztat międzypokoleniowy /cyklicznie do 21:00/ *
20:30
„The Dreamers” Teatr Vechoria (UA)
(40 min., plener)
21:30
„Inbox” Cie Soralino (FR)
(30 min., plener)
22:00
„Circus” Circo Pitanga (CH/IL)
(45 min., plener)

ORLA

sobota, 4 sierpnia

Gminny Ośrodek Kultury, Synagoga

13:00
„Na wozie” Falko Show (PL)
spektakl familijny (45 min., plener)
14:00
„Rycerz bez konia” Teatr Barnaby (PL)
spektakl familijny (40 min., plener)
14:40
„Impresje z baniek” / „Ziarno do ziarna” / „Design” Sztuka Tworzenia, A3Teatr (PL)
animacje familijne (cyklicznie do 18:00, plener) *
15:00
„Klassa wielkich wydarzeń” Teatr Kurniki (PL)
spektakl familijny (30 min., plener) **
15:30
„Księżycowe opowieści” Wędrowny Teatr Lalek Małe Mi (PL)
spektakl familijny (55 min., plener)
16:00
„Historie utkane z nici” Puszczyk z Puszczy (PL)
warsztat międzypokoleniowy /cyklicznie do 17:30/ *
16:30
„Punch i Judy” A3Teatr (PL)
spektakl familijny (40 min., plener) *
17:30
„Opowieści z nieistniejących światów” Parparusza Wędrowna Wytwórnia Zdarzeń (PL)
spektakl familijny oraz wernisaż „Historie utkane z nici” (60 min., plener) *
18:30
„Inbox” Cie Soralino (FR)
spektakl familijny (30 min., plener)
19:00
„The Dreamers” Teatr Vechoria (UA)
(40 min., plener)
20:00
„Inbox” Cie Soralino (FR)
(30 min., plener)
20:30
„Danse Macabre” Deborah Hunt & A3Teatr (PUR/PL)
(30 min., parada)
21:00
„Nuptial Ropes” Circo Pitanga (CH/IL)
(45 min., plener)
22:00
„Podróże przez sny. I powroty” Orbis Tertius – Trzeci Teatr Lecha Raczaka i Targanescu Trio (PL)
koncert, monogram (60 min., Synagoga)

HAJNÓWKA

niedziela, 5 sierpnia

Hajnowski Dom Kultury

13:00
„Danse Macabre” Deborah Hunt i A3Teatr (PUR/PL)
(45 min., parada od dworca kolejowego Hajnówka Centralna w kierunku do Hajnowskiego Domu Kultury)
14:00
„Na wozie” Falko Show (PL)
spektakl familijny (45 min., plener)
14:45
„Impresje z baniek” / „Ziarno do ziarna” / „Design” Sztuka Tworzenia, A3Teatr (PL)
animacje familijne (cyklicznie do 18:00, plener) *
15:00
„Księżycowe opowieści” Wędrowny Teatr Lalek Małe Mi (PL)
spektakl familijny (55 min., plener)
16:00
„Rycerz bez konia” Teatr Barnaby (PL)
spektakl familijny (40 min., plener)
17:00
„Sweet Dreams” A3Teatr (PL)
happening familijny (cyklicznie do 18:00, plener)
17:00
„Historie utkane z nici” Puszczyk z Puszczy (PL)
warsztat międzypokoleniowy /cyklicznie do 20:00/ *
17:30
„Inbox” Cie Soralino (FR)
spektakl familijny (30 min., plener)
18:00
„Circus” Circo Pitanga (CH/IL)
spektakl familijny (45 min., plener)
19:00
„Syn Księżyca” A3Teatr (EVS/ES/UA/PL)
spektakl dla dorosłych (30 min., jurta)
19:30
„The Dreamers” Teatr Vechoria (UA)
(40 min., plener)
20.00
„Inbox” Cie Soralino (FR)
(30 min., plener)
20:30
„Potańcówka” Hałasy (PL)
oraz wernisaż „Historie utkane z nici” (60 min., plener) *
21.30
„Słońce na Wschodzie, na Zachodzie Księżyc. Sen o nocy letniej” A3Teatr, Insolites Lights i Goście (FR/PL)
parada (45 min., plener)
22:30
„Nuptial Ropes” Circo Pitanga (CH/IL)
(45 min., plener)

Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie. Informacje bieżące na FB

background: masks by Deborah Hunt